Mijn Passiefhuis

Passief bouwen en wonen

Door - admin

Moderne technologieën om jouw huis vandaag te beschermen

Moderne technologieën om jouw huis vandaag te beschermen

Wanneer we denken aan de bescherming van ons huis, is het eerste wat ons te binnen schiet zeker alarmsystemen. Dit is dan ook de sector die de meest verkochte domotica-apparaten bevat. In de afgelopen jaren zien we steeds sneller een ware wedloop naar het “slimme huis”, en we zijn er bijna.

Domotica en vooruitgang in de technologie

De ontwikkeling van datatransmissietechnologieën en de invoering van protocollen zoals 5G hebben de ideale infrastructuur gecreëerd om domotica tot een succes te maken. Dankzij het ‘Internet of Things’ kunnen verschillende systemen tegenwoordig gemakkelijk met elkaar praten, en worden ze bediend met eenvoudige en intuïtieve programma’s die via onze smartphones werken.

Dus terwijl we thuis in onze woonkamer ontspannen en roulette of de modernste en leukste gokkasten in ons favoriete online casino spelen, of zelfs een spel in live streaming, kunnen we op onze smartphone controleren wie er aanbelt, zonder vervelende vertraging of bevriezing van het scherm. We kunnen zelfs de deur openen om hen binnen te laten komen en misschien samen met ons te spelen!

  1. Video deurbellen

Video deurbellen en slimme beveiligingscamera’s zijn nu de standaard in huisbeveiliging geworden. Ze zijn klein, efficiënt en betrouwbaar, en dankzij een app op je smartphone kun je je huis, zowel buiten als binnen, bewaken, en reageren op wie er aanbelt.

In combinatie met bewegingssensoren kunnen ze gepersonaliseerde meldingen sturen wanneer iemand binnen het bereik van het toestel komt. Met meer geavanceerde systemen kun je ook massa’s en afmetingen onderscheiden, bijvoorbeeld de kat van de buren die door jouw tuin loopt.

  1. Slimme beveiligingssystemen voor thuis

Deze camera’s en sensoren kunnen worden gecombineerd tot geïntegreerde beveiligingssystemen met veel meer functies dan een traditioneel inbraakalarm. Doordat ze op draadloze technologie zijn gebaseerd, kunnen ze bijvoorbeeld in alle omstandigheden met elkaar communiceren. Bovendien kunnen ze worden geprogrammeerd om meldingen naar elk apparaat te sturen of andere apparaten te bedienen, zoals het licht in een kamer of de TV aanzetten om de indringer af te schrikken.

De bewakingsactie kan worden aangevuld met infraroodsensoren en microfoons die zijn verbonden met je smartphone, zodat je kunt zien en horen wat er gebeurt, en eventueel een geluidsalarm in je huis kunt sturen om indringers af te schrikken of stille alarmen naar een bewakingscentrale.

  1. Slimme sloten

Een toepassing die zich zeer snel verspreidt, zijn slimme sloten. Dit zijn programmeerbare sloten die geen traditionele sleutel nodig hebben om te openen, maar werken op basis van informatie die door een bepaalde sensor, van de meest traditionele tot de meest geavanceerde, wordt doorgegeven.

We hoeven bijvoorbeeld alleen maar naar de deur te lopen en opdracht te geven deze te openen. Onze stem is vrijwel uniek in de wereld, wat de spraakherkenningstechnologie uiterst veilig maakt. Zozeer zelfs dat zij door verschillende banken wordt gebruikt.

Hoeveel kost dit alles?

Het meest opwindende is dat deze technologie, die vroeger vrij duur was, nu zeer betaalbaar is. Juist door de voortschrijdende standaardisering en modulariteit: je kunt een basispakket installeren en dat in de loop van de tijd uitbreiden, en dit al vanaf een paar honderd euro.

Het is dus nog nooit zo eenvoudig en voordelig geweest om niet alleen onze huizen te beveiligen, maar ze ook comfortabeler, gezelliger en gemakkelijker bewoonbaar te maken; precies de bedoeling van een “slim huis”.